Česť práci! Hlavne teda v tento sviatočný deň, kedy píšem tieto riadky. Viem, hovoril som, že blog bude vychádzať každý druhý pondelok, ale tak zas ani streda nie je úplne zlá, či? Ale dosť bolo kecov. Dnes sa pozrieme na jedného z najlepších barmanov sveta a ukážem vám aj dom, do ktorého som sa našupu zamiloval.

TOP of the TOPs

Dlho som rozmýšľal o tom, či do blogu napíšem slovné spojenie “moja láska k alkoholu ma priviedla…” No s určitosťou, plnou vážnosťou a serióznosťou ju môže dokončiť slovami “až na vrchol barmanského sveta” Erik Lorincz. Erik sa po skončení strednej rozhodol stať barmanom. Odišiel do Prahy a začal sa učiť “barmanskému remeslu”. Neskôr vyrazil do Londýna bez toho, aby vedel čo i len slovko po anglicky. V roku 2010 sa stal najlepším barmanom sveta, aj keď na tomto leveli je to už celé naozaj dosť nepodstatné. Je v poradí desiatym head-bartedrom v legendárnom hotelovom bare American Bar hotela Savoy v Londýne, ktorý je považovaný za jeden z najlepších na svete, aj keď na tomto leveli… chápeme sa nie? Momentálne tam končí a chystá otvorenie vlastného baru v Londýne. Erik je Slovák a pochádza z malej dedinky pri Nitre! Buď aj ty ako Erik.

Určite si pozrite aj toto video + článok: https://www.diffordsguide.com/people/4322/bartender/erik-lorincz

Silná Nitra

Luboša Rácza som spoznal cez internety, po tom ako nás nejaký náš spoločný známy označil v mojom statuse, že píšeme podobným štýlom. Mal pravdu. Luboš píše celkom vymakaný blog o svete gastronómie, barov, zákazníkov, obsluhy…. Prečítajte si tu: http://www.barkultur.sk/blog/ Okrem toho, ale vedie v Nitre bar Záhir, ktorý niektorí označujú za špičku na Slovensku. Neviem, nebol som tam a áno hanbím sa. Luboš, tento rok sa už určite zastavím, sľubujem. 

Cestovanie v čase v Bratislave

Neviem ako vy, ale ja rád cestujem v čase. A nie nemám na mysli ten jemne podpriemerný vtip o fľaši borovičky a že ste tam kde ste boli včera keď ju vypijete. Cestujem v čase napríklad, keď mi mama navarí doma krupicovú kašu, alebo keď sa mi podarí taká vajcovina, akú vie moj tato a ktorú mi robieval cez víkendy, keď som v telku čučal na od Kuka do Kuka. Alebo aj vtedy keď otvorím dvere do jedného z “tajných” Bratislavských barov – Old Fashioned Baru. Ocitám sa niekde v Amerike 60. rokov, aj keď som tam nikdy nebol a vlastne ani neviem aké to tam bolo. Niekedy to skúste. Odporúčam klasiku: vymiešaný Bulleit Burbon. Ale na požiadanie vám spravia Old fashioned aj z hocijakej inej whisky čo majú.

“Bar v oblakoch…”

V bratislavskom Sky Bare som bol len málokrát, nejako si to celé jednoducho nejdem. Ale asi to bude len mojimi hlúpymi predsudkami o zložení klientely. Čo ale musím uznať je fakt, že chlapci a dievčence za barom vedia, čo robia. Skúste niekedy šťastie a natrafte na súrodenecké duo Dominika a Barboru Tapúšikovcov. Čajka minulý rok vyhrala celosvetovú súťaž Jamesonu v Írsku a týpek tiež vie kerá bije.

Kafy v Singapúre

Keď sme mali pred pár rokmi obdobie “tričko dole a pome ho, tancovať na stôl” spoznal som veľa barmanov. S veľa z nich sa kamarátim doteraz. Ale hen, taký Kafy si povedal, že mu je to tu celé malé a vybral sa do Singapúru – v tom čase vychádzajúcej hviezdy barmanského sveta Ázie. A ako sa zdá, dobre urobil. Ak budete mať niekedy cestu zastavte sa v 28 HongKong Street Bare a môžete si objednať aj po slovensky.

Rozhovor o Singapúrskej barovej scéne tu: https://www.timeout.com/singapore/bars-and-pubs/five-bartenders-in-singapore-share-what-makes-them-asias-best

Keď robíte to čo milujete, je to vidieť

Presne tak, ako to robí aj Martin Žufánek. Jeho destiláty patria k tomu najlepšiemu čo môžete naokolí a vôbec v Európe dostať. A ľudia, čo sa tomu rozumejú o dosť viac ako ja, by vám dokonca s pokojom v duši povedali, že niektoré šarže, niektorých alkoholov patria k tomu najlepšiemu čo sa na svete kedy vyrobilo. Mňa ale baví týpek samotný. Všetko robí sám. Poctivo. Ručne. Alkohol zbiera, ochutnáva a investuje do toho celého obrovské prachy. Stále sa učí nové a nové veci. Len tak sa zoberie do New Yorku, aby obehol zopár barov a ochutnal nové veci, alebo odletí do Singapúru za Kafym, aby mu vymyslel signiture drink z jeho nového ginu. BOMBY! Sledujte ho určite na jeho facebookoch, oplatí sa.  V poste pánko testuje, ako jeden z úzkej skupiny ľudí na celom svete, najstarší objavený absint.

 

Ale dosť bolo už alkoholov!

Okej. Tak si dáme architektúru. Sorry, fotky som musel ukradnúť a dať ich sem. Šlohol som ich odtiaľto a je ich tam omnoho viac, takže klikajte aj na link.  K tomu domu nemám čo by som viac… zamiloval som sa našupu. 

A na dnes aj stačilo. Dúfam, že sa páčilo a ak by ma chcel niekto napríklad pozvať na drink, alebo hocičo iné, tak: kuko@istropolitana.sk 

PS: Pijem škótsku… ale aj pivo, víno a borovičku keď sa podarí.

PS2: Muzika. Ozajstná muzika bejby! Som bol minule na Fallgrapp koncerte a nechápal som ako dokáže Nora zaspievať na koncerte tak ako z platne. Fakt vymakané. No a potom je tu tento pánko…