Seva. To som opäť ja Kuko. Tento týždeň sa v mojom výbere z internetov trocha opustíme na dizajne, architektúre a gastronómií. Môže byť?

Najlepšia reštaurácia sveta 2.0

René Redzepi je čistý blázon. Mnohými odborníkmi bola jeho reštaurácia Noma považovaná za najlepšiu na svete, no on ju zavrel a išiel na dva roky otvárať Pop-Up reštaurácie krížom krážom po svete. Popri tom však pripravoval nový koncept reštaurácie Noma 2.0. Tá sa počas roka trikrát kompletne zmení. Na jeseň sa budú pripravovať jedlá z hríbov, lesných plodov, diviny, husaciny a losieho mäsa. V zime sa bude točiť všetko okolo rýb a kôrovcov, pretože tie sú vtedy na severe najkvalitnejšie. A od mája do septembra sa Noma 2.0 zmení na vegetariánsku reštauráciu. Reštaurácia má iba 40 stoličiek. Menu stojí okolo 300€ a ak by ste si ho priali napárovať s vínami, priplatíte si ďalších 100-150€. Lákavé? Sorry. Všetky miesta sú na rok dopredu vypredané.

 

LINK NA CELÝ ČLÁNOK TU: https://www.wsj.com/articles/an-exclusive-look-inside-the-new-noma-1518786021

Ako to celé vzniklo?

Ešte mám k tomu jedno staršie videjko. Je z obdobia kedy sa René rozhodol zavrieť reštauráciu a prísť s úplne novým konceptom. Ak by ste si mali z môjho dnešného blogu pozrieť iba jednu jedinú vec… pozrite si toto video.

Budeme mať na Slovensku prvú “michelinskú” reštiku?

Neviem. Skôr si myslím, že nie. Ale to je možno spôsobené len tým, že som v tomto celom dosť insajder. No pokiaľ by sme mali, na 99% som presvedčený, že prvú hviezdu na Slovensku dostane Lukáš Hesko. Momentálny držiteľ ceny šéfkuchár roka, ktorý je inak teraz aj na titulke aktuálneho Forbsu. Kúpte si. Oplatí sa. Spolu s Trnkovcami z ESETU rozbieha nový projekt v Trnave.

LINK:  https://www.forbes.sk/februarovy-forbes-patri-inovaciam-v-armade-umeni-aj-kuchyni/

Trnka si ide svoje. Like a fakin boss.

ESET, ako firma a jeho zakladatelia, ako ľudia, sú pre mňa obrovskou inšpiráciou. Poznám veľa ich projektov. Mám celkom načítané. Zopár kamošov tam robí. Trnkovci teraz v Trnave otvárajú po úspešnej kaviarni aj kultúrne komunitné centrum, coworkingový priestor a už spomínanú reštauráciu. Staval to Matúš Vallo a je to celé dobre!

Foto N – Tomáš Benedikovič

LINK: https://dennikn.sk/1020967/v-historickom-centre-trnavy-vznika-moderny-priestor-pre-kulturu/

Apple je inde. A kto hovorí, že nie, bohužiaľ sa fakt mýli

Na svojom Facebooku som minulý týždeň napísal: “Sme sa dnes nasťahovali s firmou do nových kanclov. Všetko čisté, vzdušné, otvorené, priestranné. Potešil som sa a verím, že sa nám tam bude dobre dariť. Je to len o zvyku. Ale článok, ktorý šérujem je z úplne inej kategórie. Z kategórie: Ak sa aspoň okrajovo zaujímaš o dizajn alebo architektúru, odstrelí ti našupu dekel aj s podvozkom“
O Apple toho viem celkom dosť. Používam ich produkty, prečítal som zopár knižiek, desiatky článkov, blogov. Ich nová budova je ale akoby na Zem pristál kus mimozemskej technológie a dokonale tu zapadol. Pred pár rokmi som bol v Google kancloch v Dubline a očarili ma. No v porovnaní s touto budovou mi momentálne prídu ako obrovské hračkárstvo, v ktorom sa dá pracovať, určené pre ľudí, ktorí nechcú dospieť.
Šak aha, len také útržky z textu a iných zdrojov:

  • “Budova “Steve Jobs Theatre” bola najťažšia stavba môjho života” hovorí jeden z partnerov Fosters and Partners (inak mnohými považované za najlepšie architektonické štúdio sveta)
  • Strecha z karbónových vlákien na tejto budove bola vyrobená a testovaná na zákazku v Dubaji. Použili pri nej rovnakú technológiu ako pri závodných jachtách a váži “len” 80 ton. “Konkrétne táto strecha je jedinečný počin v histórií ľudstva. Nikdy sa nič podobné neriešilo.”
  • Nikdy predtým nikto nevyrobil také veľké sklenné pláty, ako sú použité na okrajoch budovy.
  • V budove (areály) je 9000 živých stromov.
  • Jedáleň má 4 000 miest a kuchyňa vie vydať 14 000 “obedov” denne. Väčšinu potravín si Apple dopestuje vlastných. Priamo v budove. Majú dokonca vlastnú rybársku loď.
  • “Testovali sme strašne veľa prototypov. Navrhli sme celé miestnosti v životných velkostiach, len aby sme si vytestovali či sú materialy okej.” hovorí Jony Ive, šéf dizajnér Apple.
  • Jedno z 32 schodísk hlavnej budovy dizajnoval Ivy spoločne s Fostermi. Jeho industriálne šúdio vyvinulo materiál, ktorý úplne pohlcuje zvuk, aby ľudí nevyrušovalo chodenie po schodoch. Sú to drevené pláty s tisíckami mikro dierok. Obalené sú v odlahčenom na mieru odlievanom betóne. Details! Details, madrfakers!
  • Každý pracovný stôl je inteligentný (nastavuje výšku, má vstavnú kabeláž, bla bla bla) je vyrobený z brúseného hliníka. Z toho istého ako MacBooky. Lebo… prečo nie, že. Všetky boli vyrobené na mieru.

Ja som sa celkom odpálil, ak ste íngliš andrstend, tak určite prečítajte aj článok. Ivy tam popisuje ako pristupujú k dizajnu a vývoju produktov ale aj projektovaniu samotnej budovy.

LINK NA SUPER ROZHOVOR TU: https://www.wallpaper.com/design/jony-ive-apple-park

Dom zo skla

Už som sa moc rozpísal, tak tu nenapíšem nič.

LINK: https://reality.etrend.sk/byvanie/japonsky-dom-udivuje-tenkou-fasadou-zo-skla-pouzivaneho-na-objektivy.html

Rozhovor na koniec

Rony Plesl je jeden z najuznávenejších produktových dizajnérov, venujúcich sa sklu v Česku a vlastne na svete vôbec. Spomeňte si, keď pôjdete nabudúce na čapovanú plzničku.

LINK: https://video.aktualne.cz/dvtv/z-jeho-pullitru-piji-statisice-cechu-i-dzbanek-je-pro-me-soc/r~a4d78fc0132211e8aca5ac1f6b220ee8/?redirected=1518951987

Inak hral sa aj Allstar game v NBA ale nič moc a je olympiáda… to neprežívam nejako, ale keby ste chceli vychytávočku, tak si pozrite čo zabil Shaun White na Ú rampe. Ufoporno!

Sorry za tú dĺžku, ale taký je lajf. Užívajte. Píšeme si o dva týždne. Ak čokoľvek, tak kuko@istropolitana.sk

Kuko.